Mierlo Vocaal sluit 2022 af met een heerlijk kerstconcert op 18 december

Na twee coronabeperkende jaren was het eindelijk weer zover en konden de leden van Mierlo Vocaal zondagmiddag 18 december weer stralen als vanouds. Eerder op zaterdag 17 december hadden zij al een voorproefje van het concert laten horen in Hof van Bethanië. In een tot achter toe gevulde H. Luciakerk kon het publiek genieten van een schitterend kerstconcert, dit jaar met een speciaal gastoptreden van een zeer talentvolle pianiste, de 10-jarige Akari Bastiaens.

In het voorprogramma stonden de fluitisten van het Bamboe Ensemble Brabant centraal die al fluitend het publiek in kerstsfeer wist te brengen op de klanken van stemmige kerstliederen. Na het openingswoord door voorzitter Mies Domensino was het de beurt aan Mierlo Vocaal om het ingestudeerde repertoire ten gehore te brengen waarop het koor wekenlang intensief had geoefend met dirigent Jan van de Beek en pianiste Jeannette Seijkens. Met een keur van liederen uit diverse culturen kon Mierlo Vocaal na elk lied op een warm applaus van het publiek rekenen. Het eerste blok bestond uit een zestal liederen, waarin drie minder bekende nummers zoals ‘Coventry Carol, ‘Les Cloches du hameau’ en ‘Do You Hear What I Hear’ werden gezongen. Het laatste lied gaat over de geboorte van Jezus en groeide om die reden al snel uit tot een kerstlied. Toch was het oorspronkelijk bedoeld als protestlied tegen de Cubacrisis, en oproep tot vrede.

Na het eerste gedeelte van het optreden was het de beurt aan Akari Bastiaens die twee Mazurka’s van Chopin vertolkte. Na haar indrukwekkende pianospel hield burgemeester Jos van Bree de kersttoespraak waarin verbroedering en saamhorigheid de boventoon voerde. Na deze kerstboodschap volgde het tweede deel van het intermezzo en speelde Akari drie stukken: ‘Prelude, Forlane en Rigodon’ uit ‘Le Tombeau de Couperin’ van de Franse componist Maurice Ravel. Het publiek als ook de koorleden, dirigent en pianiste waren zeer onder de indruk van dit muzikale wonder. Dat er voor haar een glansrijke muzikale carrière is weggelegd, staat buiten kijf.

Het tweede gedeelte van het concert werd door Mierlo Vocaal vervolgd met de liederen: ‘By Candlelight, First Noël, Veni Jesu, Heaven Invites You en Stille Nacht’. Na afloop van het concert was er gelegenheid om met elkaar na te praten onder het genot van een glaasje glühwein of jus d’orange. Daarna sloten de leden het kerstconcert af met een gezellig samenzijn in ’t Patronaat alwaar de kerstvakantie werd ingeluid. Zoals tijdens het concert werd gezongen, sluiten wij nu ook af met: We wish you a Merry Christmas and a Happy New Year!

Foto’s Michiel van de Kimmenade.

Gezellige nazit in ‘t Patronaat.

Foto’s Hans Gruijters.